برقگیـر با مقاومت غیر خطی (مقاومتی)
یکی دیگر از انواع برقگیرها برقگیر بامقاومت غیر خط است؛ این برقگیر متشکل از یک یا چند مقاومت غیر خطی به همراه یک یا چند خازن سری میباشد. خازن های سری دراین برقگیر به صورت فواصل هوایی بوده و در حالت کار عادی از ورود ولتاژ الکتریکی نامی به برقگیر جلوگیری میکنند. با بالا رفتن ولتاژ در سیستم فاصله هوایی بین خازن ها هادی میشود و جریان را منتقل میکنند.
فاصله هوایی موجود در برقگیر باید به نحوی باشد که در برابر حداکثر ولتاژ سیستم مقاوم باشد و اما درصورتی که به هر دلیلی اضافه ولتاژ به سیستم تحمیل شود اتصال کوتاه شده و تا برقراری شرایط عادی قادر باشد جریان را قطع نماید، این کار توسط مقاومت خطی صورت میپذیرد. قسمت خازن ها و مقاومت غیر خطی در درون یک ایزولاتور ساخته و با مواد عایقی احاطه میشود.
در برقگیر ها به جهت افزایش استقامت برق گیر در برابر ولتاژهای برگشتی، به جای یک خازن از چند خازن استفاده میکنند و ولتاژ را بشکل مساوی در خازن ها پخش میکنند. برای رسیدن به این هدف یک سری خازن و مقاومت موازی در دو سر فصل های هوایی جای میدهند با اینکار توزیع ولتاژ روی خازن های ماوالی یکنواخت صورت میگیرد که به آن جهتبندی ولتاژ نیز گفته میشود.
ساختار انواع برقگیرها
جالب است بدانید که برقگیرها در قسمت فوقانی خود یک وسیله حلقه ای شکل دارند که این وسیله را حلقه کرونا یا کرونا گیر نیز مینامند. پدیده کرونا در واقع تخلیه الکتریکی ناقص در یک میدان یکنواخت است. این پدیده در پستهای فشار قوی مخصوصا در محل اتصال هادی به تجهیزات بیشتر رخ میدهد، لازم است در این نواحی میدان را یکنواخت کنند تا اثرات مخرب کرونا را کاهش یابد. در پستها برقگیرهایی از نوع ZNO بکار گرفته میشوند داخل این نوع برقگیر قرص هایی از جنس روی ZNO وجود دارد که با توجه به میزان ولتاژ تعداد قرص ها متغیر است.
برقگیـر فیـوزی
این نوع برقگیر نیز طوری ساخته میشود که در مقابل اضافه ولتاژ که سبب عبور جریان زیادی از برقگیر بشود میسوزد و جرقه داخل آن توسط گاز یا مواد نسوز درون آن خاموش میشود و اکثراً بعنوان حفاظت ثانویه بکار میرود.