دریچه بازدید چاه ارت
الزام به وجود دریچه ای به ابعاد ۳۰*۳۰*۳۰ سانتیمتر برای الکترود زمین، این دریچه امکان تست و جدا سازی آن را به طور مساقل فراهم میکند.
تزریق رطوبت
اگر از وجود نم طبیعی در آینده یا در حال حاضر، به دلیل تغییرات آب و هوایی و پایین رفتن آب های سطحی منطقه، مطمئن نیستید، به جهت تزریق رطوبت به اطراف الکترود زمین، لوله ای غیر فلزی و ته بسته که در همه جهات سوراخ بوده و داخلش را با سنگ ریزه شسته پر شده، از ۱۰ سانتیمتری کف دریچه بازدید تا نزدیک لبه بالایی الکترولیت تعبیه کنید.
الکترود ساده و اساسی
انشعابات برقی طبق قانون دو نوع الکترود دارند: الکترود زمین ساده (جهت اتصال به هادی خنثای فشار ضعیف) و الکترود اساسی (برای هر دو نوع زمین: حفاظت سیستم و ایمنی)
روش متداول برای اجرای الکترود ساده، بهره گیری میله های استاندارد با طول بیش از ۲ متر و میباشد و برای الکترود اساسی، بهره گیری از صفحه ارت در چاه است.
انواع الکترود اساسی
- الکترود اساسی به صورت الکترودهای قائم موازی
درباره الکترود اساسی همچنین میتوان با نصب الکترودهای میله ای متعدد با شکلهای مختلف و اتصال آنها به یکدیگر به مقاومت دلخواه برای الکترود اساسی دست یافت. اغلب الکترودهای میله ای اطراف یک دایره، در طول اضلع عای مستطیل و یا در امتداد یک خط مستقیم به یکدیگر متصل میشوند. فاصله بین الکترودها از یکدیگر به اندازه حداقل دوبرابر عمق الکترود باید مورد توجه قرار گیرد.
- الکترود اساسی با استفاده از الکترود افقی
در مکان هایی که فضای افقی وجود دارد و به دلیل سنگلاخی بودن خاک زمین، دست یافتن به عمق بسیار دشوار است و یا مقاومت الکتریکی خاک در لایه های پایینی خاک زیاد است، مجاز به استفاده از الکترود افقی به صورت اشکال مستقیم، کمربندی، شبکه ای و یا مستطیلی در عمق حداقل ۰٫۷ متری سطح زمین هستید. برای کاهش مقاومت خاک در اطراف الکترود از مواد کاهنده نیز میتوان بهره جست.
الکترولیت ها – بنتونینت ها (مواد بهبود دهنده مقاومت ویژه خاک)
بطور کلی الکترولیت ها به سه دسته تقسیم میشوند:
- الکترولیت های با پایه خاک رس مثل بنتونینت و …
- بتن های حامل ذرات هادی با پایه کربن مانند مارکونیت و ..
- الکترولیت های با پایه پلیمرهای جاذب رطوبت
با توجه به این نکته که هریک از الکترولیت ها خصوصیات و ویژگی های مخصوص خود را دارند در دستورالعمل اجرای چا ارت نظام مهندسی انتخاب الکترولیت را باتوجه به شرایط زمین به عهده طراح یا مجری اجرای چاه ارت گذاشتهاند. الکترولیت استاندارد بایستی خصوصیات ذیل را دارا باشد:
- مقاومت مخصوص (P) پایین
- خاصیت خوردگی بسیار پایین
- ماندگاری و طول عمر بالا
- سازگاری با محیط زیست و عدم آلایندگی آن
- جذب کننده میزان رطوبت بالا
- PH در محدوده ختثی تا اندکی قلیایی (۸ الی ۸٫۵)
- مقاومت بالا در برابر شستگی توسط آی های سطحی و زیر زمینی
- چسبندگی مورد نیاز برای چسبیدن به الکترود
تست هایی که برای تشخیص کیفیت الکترولیت ها باید انجام شود:
- تست فرونشست
- تست تعیین میزان سولفور
- تست مقاومت مخصوص
- تست خورنگی
دارا بودن تست های فوق از آزمایشگاه ها و مراجع ذیصلاح و ارائه آنها از سوی سازنده محصول الزامی میباشد.